2008. június 6., péntek

Egyet a babának, egyet a mamának









Ha az ember mosható pelenkát használ, általában tudatosan teszi. Tisztában van az eldobható pelenkák körüli egészségügyi és környezeti aggályokkal, valamint a költségekben rejlő különbséggel. Ennek a tudatosságnak azonban megvan az a veszélye, hogy előbb-utóbb elgondolkodik, hogy ha a babának jobb a mosható, akkor neki magának vajon nem?

A mosható tisztasági és intim betétekről, közkeletű nevén "mamapelusokról" van szó. Azt hiszem, ennek használata még a textilezők körében sem nevezhető általánosnak, de egyre inkább terjed. Az első reakció általában valami olyasmi, hogy "Pfuj, ennyire azért én nem vagyok sötétzöld!". Ám ha az ember egyszer kipróbálja, többet nem akar visszatérni a műanyaghoz.



Igen, a mosható betétek a mamák számára is kényelmesebbek, olcsóbbak és egészségesebbek. Sokan számoltak be arról, hogy a görcsök csökkentek a textilbetétek használatával, számos orvos pedig összefüggésbe hozza a hüvelyi fertőzéseket (sőt, egyesek a méhnyakrákot is!) a műanyag betétekkel és a tamponnal.

Tudomásom szerint Magyarországon jelenleg csak a Popolini biopamut intim betétjei kaphatók, tisztasági betétek egyáltalán nem. Külföldön már ebből is széles a választék. De mivel ez is könnyűszerrel, akár anyagmaradékból (pl. pelenkavarrásból lehullott darabokból) házilag, már akkor is érdemes készíteni egy-két mintadarabot, ha az ember csak ki szeretné próbálni, vajon ez neki való-e.


A neten számos szabásminta található (néhány közvetlenül elérhető jobb oldalt a linkek között), de a legegyszerűbb, ha az ember fogja a kedvenc eldobható betétjét, és azt rajzolja körül. A mamapelus készülhet flanelből, frotírból vagy más nedvszívó, természetes anyagból, lehet tölthető, szárnyas, lehet rajta vízzáróréteg... A lehetőségek végtelenek és egyéni igényeink szerint alakíthatók.
És nem utolsó szempont, hogy egy szép anyagból készült betét még a nehéz napokat is feldobja...







11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Pindi, no, hát csak nem az én gyönyörű virágos betétkéimet látom itt viszont??? De:-)
Megjegyezném, hogy szerintem a mamapelus elnevezés borzasztó. Én nem így hívám, maradok a "betét" elnevezésnél. A virágosak mondjuk tisztasági betétnek készültek, és tökéletesen működnek. Hú ,azért remélem nem olvassák ezt olyanok, akik előtt azért nem szívesen beszélnék erről a dolgoról... De nem nagyon hiszem, hogy férfiak is idetévednek.
SZóval a kis virágosok jó szolgálatot tesznek, megfelelő méretűek, körvonalúak és vastagságúak. Együtt mosom őket a pelusokkal, kis mosóhálóba gyűjtöm.
Mivel többé nem tervezek tangát hordani (úgyis kimentek a divatból inkább a csípőbugyi megy most, hálistennek), ezért egyáltalán nem szeretnék visszatérni a műanyaghoz. Sok sikert a munkához továbbra is!

puhababa írta...

Drága mecénásom, remélem, nem baj, hogy feltettem ide a képeket...
Szerintem is borzasztó a mamapelus elnevezés (én amikor elóször hallottam, azt hittem, az inkontinencia betétről van szó), de úgy látom, ez eléggé elterjedt a környezettudatos körökben.
Ó, hordhatsz nyugodtan tangát, láttam már ahhoz is moshatót... :)))

Névtelen írta...

Hmm, ez elgondolkodtató. :) Én mostanában kezdtem újra bezöldülni :), úgyhogy lehet, hogy fontolóra veszem. Vízzáró rétegnek amúgy ki mit tesz bele?
Kiegészítésként még hozzátenném, hogy a Natracare márkában lehet kapni 100%-ban lebomló egészségügyi betéteket, intim betéteket (szárnyasat is), szülés utáni betéteket, baba törlőkendőt, intim törlőkendőt és tampont is.

puhababa írta...

Dóri, köszi a kiegészítést! Szerintem is, ha már eldobható, akkor Natracare (és ráadásul biopamutból van). Bár a textilnek van néhány előnye hozzá képest, pl. az ára. ;)
Nedvességzáró: sokszor nem is tesznek (pl. a popolinisben sincs), mert így jobban szellőzik, természetesebb, és a sok réteg pamut elég szokott lenni. Én most varrok először éjszakait meg szülés utánit, ezekbe egy PUL nevű anyagot teszek. (Ez légáteresztő és bírja a rendszeres magas hőfokon való mosást, ezt használják sokszor pelenkakülsőnek is.)
Szoktak még polárt, de az nem bír olyan sokat (erősebb vérzéshez nem jó) és túl vastag.

Névtelen írta...

Hát igen, az ára nagyon húzós, az biztos. A textil nagyonis megérné.

Te most nagyüzemben foglalkozol ezzel vagy csak magadnak csinálsz?

Lehet, hogy még gondoltam bele eléggé, de mondjuk a mensis betéteket itthoni használaton kívül egyelőre nem tudnám elképzelni. Legalábbis az eldobható betétekben biztos van valami szagzáró réteg vagy illatosítás stb., az otthoni textilnek meg nincs.

puhababa írta...

Mivel nem műanyag, hanem természetes pamut, jobban szellőzik és ezért kevésbé van szaga, mint az eldobhatónak! Furcsa, de igaz.

Szerintem úgy érdemes, hogy varrsz vagy veszel párat (az itthon kapható egyetlen márka szerintem nagyon jó áron van, és biopamut), egyelőre csak otthon használod, és hamar meglátod, beválik-e, kimerészkednél-e vele az utcára. Mellette meg mehet a Natracare. (Végülis mosható pelenkát is sokan csak otthonra használnak.) Szerintem már ezzel is sokat teszel magadért, a környezetért, és a pénztárcádért. :)

Nem, azért nagyüzemnek nem mondanám, de néhány ismerős kért már, hogy varrjak neki, én meg örömmel teszem. Bár hangsúlyozom, hogy bárki meg tudja varrni.

Névtelen írta...

Tényleg logikusnak hangzik. Szerintem kipróbálom a Popolinit, mert varrógépem nincsen. Remélem beválik.
Köszi a segítséget.

Névtelen írta...

Szia!
Lenne még kérdésem. Ez a PUL nevű anyag miben más mondjuk egy esődzseki anyagától, ami ugyanúgy vízálló? Nem lehet ilyesmivel helyettesíteni?
Köszi

puhababa írta...

A PUL bírja a rendszeres 60 fokon mosást, míg egy esőkabátot nem erre terveztek (sőt), az valószínűleg hamar szétmenne. Puhább, vékonyabb, rugalmasabb is annál, és légáteresztő. (Bár ma már sokféle anyagból készül eső- vagy viharkabát).

Névtelen írta...

Szia!

Meg tudnád mondani, hogy hol kaphatok biopamutot? Mondjuk méterre? Te hol szoktál vásárolni? Vagy bármilyen pamut megfelel, amit egy mezei méterárusnál veszek? Mert nyilván fontos, hogy mivel érintkezik a bőr,így a mintás anyagok festékanyaga nem irritáló? Leírnád, hogy milyen rétegeket teszel sorban egy átlagos betéthez?
Nagyon köszönöm! :)

picilivi írta...

Én simán el tudnám képzelni, hogy már pólónak nem annyira hordható felsőkből szabnám ki a belső részt - így kiküszöbölhető a biopamut, mert annyi mosás után már a normál textilből is kimegy a vegyszer. Erre pont azért gondoltam, mert én sem tudom, hogy lehet biopamutot méterre venni.