2008. június 14., szombat

Mit rejt a szelence?


A közvélekedéssel ellentétben a textilpelusos babáknál nem gyakoribbak a pelenkakiütések, mint az eldobhatót használóknál, sőt. Egyrészt a textil - megfelelő külső mellett - szellőzik, másrészt a mosható pelenkát használó szülők gyakrabban cserélik a pelenkát (hiszen nem kell rajta spórolni), ezért a bőrirritációk sokkal ritkábbak.
Így mosható pelenka használata esetén a popsikrémet is megspórolhatjuk, a pelenkának amúgy sem tesz jót. Azért, ha ritkán is, de a mi gyerekeinknél is előfordul időnként kis bőrbír vagy pár piros pötty. Legtöbbször magától elmúlik, a bőr levegőztetésével, napoztatásával, vagy anyatejes kenegetéssel gyorsítható a gyógyulási folyamat.
Viszont ha semmi nem segít, akkor mi is a popsikrémhez nyúlunk. Na nem az agyonreklámozott, színes-szagos, vagy a kétes összetételű gyógyszertári krémekhez, sőt a bio-popsikrémek luxusától is megkíméljük magunkat; a mi csodaszerünk házi alkimista laboratóriumunkban - a konyhában - készül. Így biztosak lehetünk benne, hogy sem a környezetet, sem a babánk bőrét nem terheljük semmiféle vegyi anyaggal, nem veszünk felesleges csomagolóanyagot, és még a pénztárcánk is jól járt.
Íme a recept:
Egy teáskanál olívaolajat és egy teáskanál lanolint óvatosan összemelegítünk, majd hozzáadunk három csepp teafaolajat. Összekeverjük és kész! Ha kicsit várunk, krém állagúra dermed.

Bár kis adag, egy kúrára bőven elég. A maradékot nyugodtan felhasználhatjuk száraz kezünk vagy berepedezett ajkunk ápolására.

13 megjegyzés:

Lili írta...

szuper:) és ha nem használnád el akkor eláll egy darabig? vagy épp azért ilyen kis adag, hogy ne kelljen tartogatni?

puhababa írta...

Eláll egy darabig, de én szeretem frissen keverni. Az én kis szelencém nem zár légmentesen, ezért az illóolaj hamar elillan.

Lili írta...

szia! remélem van már net
gurítottam neked üveggolyókat:)
kedves játék, hogy ismét belelendülhess a blogírásba

Jucuu írta...

Ezennel átnyújtom neked az Alkotó Blogoló díjat, amit én is az imént kaptam. Kérlek, nézz be a blogomra a részletekért és a tennivalókért. Üdv, Jucuu

Unknown írta...

helló, én esy vagyok és liv blogján keresztül keveredtem a tiédre! nagyon tetszenek az sk pelusaid! én is moshatót használok, és szeretném majd kipróbálni az otthon készítetteket, csak el kéne jutmom méteráruboltba! ezt a popsikenőcsöt is megcsináltam, és nagyon bevált!!!! ajánlom mindenkinek!

puhababa írta...

Savitri, köszönöm! Hamarosan gurítom is tovább.

puhababa írta...

Jucuu, hú, ez nagyon megtisztelő, igyekszem majd felnőni a címhez! Köszönöm!

puhababa írta...

Esy, örülök, hogy idetaláltál! :) Ha nem sikerül eljutnod méteráruboltba, javaslom, hogy nézz körül a ronygyoszsákban vagy a kinőtt, kiselejtezett ruhák között. Gyakorlatilag minden tiszta pamut anyag jó, és általában jobb nedvszívók, mint az újonnan vásárolt anyagok, kevesebb bennük a vegyszer, sokszor tartósabb és persze olcsóbb is. Sok sikert hozzá!

Unknown írta...

Köszi a tippet. Nemrég költöztünk, és a nem használt ruhákat elajándékoztuk, konténerbe dobtuk...úgyhogy nincs nagyon ilyen pamutom - marad a méteráru bolt. Van még egy kérdésem! Te ezekbe a pelusokba varrsz vmi poliester anyagot vízzárás végett? Vagy simán a több réteg nem ázik át, ha időben kicseréli az ember? Te jösz Budaörsre most pénteken a klubba?

puhababa írta...

Nem varrok bele semmit, ezek csak belsők, vagyis külső szükséges hozzájuk (én gyapjút használok). Igaz, így nyáron - itthonra - önmagában adom rá a gyerkőcre, és valóban egész sokat kibírnak.
De persze lehet a külső réteget PUL anyagból varrni, akkor nem kell hozzá külső, hanem all-in-one-ként funkcionál.

Unknown írta...

Mi az a PUL anyag, és hol lehet beszerezni?

puhababa írta...

PUL = Poliurethan Laminate Egy olyan (mű)anyag, ami nedvességzáró, ugyanakkor légáteresztő és bírja a rendszeres 60 fokon mosást (sőt, nem rendszeresen a 90 fokot is). Magyarországon egyelőre csak a Babamosolynál(http://www.babamosoly.hu/web/index.php?page=shop.browse&category_id=29&option=com_virtuemart&Itemid=42) lehet kapni.

Nóri írta...

Ez a krém valami csodálatos, köszönjük szépen a receptet! :)))