2008. június 5., csütörtök

Mosható pelenkák

Első gyermekünk 7 hónapos volt, amikor mosható pelenkát kezdtünk használni. Addig - tévesen - azt gondoltam, hogy anyatejes babánál nem működik a textil, és akkor már várjuk meg, amíg a nagyobb méretbe belenő. A keresztelőre ajándékba kapott pénzből all-in-one, valamint nadrágpelenka és műanyag külsők együtteséből álló pelenkákat szereztünk be. Jó befektetésnek bizonyult, hamar megszerettük a mosható pelenkázást.



Kushies Ultra - mindent az egyben




Időközben egyre jobban beleástam magam a témába, felfedeztem, hogy létezik gyapjúkülső is, és egyrészt mert szeretek kötni, másrészt mert sokallottam a bolti gyapjúkülsők árát, kötöttem egyet egy netes minta alapján. Aztán még kettőt.






A gyapjúkülső nyáron is ideálisnak bizonyult




Második gyermekünket már kezdettől fogva textilbe akartuk csomagolni, de mivel az elsőnél nem vettünk kis méretű készletet, hát most kellett beruháznunk. Ekkor már nem akartunk (és nem is tudtunk volna) nagyobb összeget költeni pelenkákra, így egy viszonylag olcsóbb, mégis kényelmesnek tűnő, pelenkarendszer (előre hajtogatott, ún. prefold és műanyag külső) mellett döntöttünk.







Bambino Mio - éjszakára két belsőt és nagyobb külsőt használtunk, attól ilyen nagy a csomag



Ez is jól működött, de a gyapjú egyre közelebb került a szívemhez, és bár a prefold használható gyapjúkülsővel, kényelmesebbnek találtam nadrágpelenkával.


Kis méretű nadrágpelenkát már nem akartam venni, hiszen hamarosan belenő a nagyobbakba, ám időközben kiderült, hogy pelenkát varrni is lehet! Sőt, ezzel nem csak pénzt spórolunk, de környezettudatosabbak is vagyunk, merthogy pelenka akár régi anyagok újraélesztésével is készülhet.


Tetszett az ötlet, leszámítva azt az apróságot, hogy nem tudok varrni. Varrógépem volt ugyan, ám elég rideg volt a viszonyunk. Csücsült a szekrény mélyén, és várta, hogy eljöjjön az ő napja.


Hosszú-hosszú ábrándozás után - ti. hogy milyen szép pelenkákat lehetne varrni - végül találtam az interneten egy oldalt, ahol képekkel, magamfajta kezdőknek is érthetően írják le, hogyan is kell pelenkát varrni.


Mivel a szárítás nálunk mindig érzékeny pont volt, ezért egy ún. zsebes, tölthető minta mellett döntöttem. Ez egy olyan nadrágpelenka, melynek az egyik oldala (jelen esetben a hátulja) nyitva van, és ezen a lyukon keresztül lehet betenni a nedvszívó réteget - ami lehet egy összehajtogatott tetra, prefold, kéztörlő, vagy akár egy formára szabott-varrott betét. Ez a réteg mosás közben többnyire kiesik, és mivel külön szárítjuk, sokkal gyorsabban szárad, mint egy több rétegből varrott pelenka.


Íme, ilyen lett az első sk. pelenka:








Ennek egyik oldala egy régi ingből, másik oldala pedig egy flanel lepedőből készült. Személy szerint nagyon meg voltam vele elégedve, de ami még fontosabb: Kisasszony is boldogan pisilt bele. ;)


Készült még néhány ilyen pelenka, amíg az anyagokból futotta, de azok idővel elfogytak, Kisasszony pedig belenőtt a nagyobb pelenkákba.



Aztán jött Jucuu, gyönyörű pelusaival (jobbra található link a blogjához), és azzal az ötlettel, hogy a pelenka lehet bébiplüssből is. A dolog azért tetszett meg nagyon, mert nálunk a legtöbb anyag mosás után olyan lesz, mint a smirgli - viszont a bébiplüss puha marad. Sőt, kiderült, hogy a papírbetétet is meg lehet spórolni vele. A tesztdarabok ilyenek lettek:







Tölthető pelenka: kívül két réteg flanel, belül bébiplüss



Azután készült még néhány csak plüssből. Nem tartom kifejezetten nyerőnek, mert nehezebb vele dolgozni (a plüss rugalmas, csúszós, pöndörödős, nekem jobb volt egy merevebb anyaggal összedolgozni, ami tartást ad neki), és az árát is megdobja. Kaptam olyan visszajelzést is, hogy lassan szárad.






A svéd szett :)



Pelusok rendelésre

In action...

7 megjegyzés:

Lívi írta...

Háát, bevallom, kellett egy kis idő, mire rájöttem, miért "svéd szett" a svéd szett :-DDDD

puhababa írta...

:-)))

Névtelen írta...

Szia! Melyik honlap volt az, ahol kezdőként is érthetetted, hogy kell megvarrni a pelust? Most már nekem is nagyon piszkálja a fantáziám ez a dolog!
Nagyon szépek a pelusaid! És ezek a mamabetétek! Hát dobtam egy hátast a dizájntól! :))))
Hédi

puhababa írta...

Hédi, köszi!

Oldalt van a linkek között a mamabird pattern, szerintem nagyon jó képekkel és érthető leírással (angolul). Van ott tölthető, belevarrt nedvszívós és all-in-one is.

A mamabetétek a Lunapads koppintásai, nem saját dizájn...

Névtelen írta...

Köszi Pindi! Megnézem, bár az angoltudásom hagy kívánnivalót maga után. De remélem, beszédesek a képek. :))
Hédi

Dóri írta...

Hát pelenkájáról ismerszik meg az ember lánya? :)) A rózsaszínnél, meg a (kedvenc) kockásnál jöttem rá, hogy Pindit takar a fönti név! Ismét: nagyon szépek!

puhababa írta...

Köszi Dóri! Ennyit az inkognitómról. :)))