2008. augusztus 18., hétfő

Baba-mama kelengye




Még sok minden tervben van, de mivel most már bármikor beköszönthet Kismanó, inkább felteszem azt, ami eddig elkészült:

A babának 12 db tölthető pelus, flanel, plüss és trikóanyagból. Mivel még nem sikerült olyan tépőzárat beszereznem, ami a rendszeres 60 fokos mosást bírná (bár a Velcro márka nagyságrendileg jobb, mint az itthon kaphatók, még mindig nem az igazi), ezért a pelenkák egy része kötős, másik részük snappivel záródik. Ennek megvan az a nagy előnye, hogy a pelenka elejét ki- vagy visszahajtva állítható a nagysága, így tovább hordhatja a baba.
Néhány pelenka kívül-belül trikóanyagból készült, így kellően rugalmas, az újszülöttre éppoly passzentosan feladható, mint a kétévesre (egy kétévesen és egy újszülött méretű macin teszteltem). Természetesen lehet bele nedvszívó réteget varrni, én azonban nem tettem. A tölthető pelenkák nagy előnye, hogy a baba pisimennyiségének megfelelő vastagságú nedvszívóréteget teszünk bele, így elkerülhető ami a többi "one-size" pelenkára jellemző, hogy az újszülöttön túl nagy lesz a csomag.
Ezen kívül készült 6 db gyapjúkülső (ez egy kicsit túlzás, tudom…), három kötve, három varrva. A kötöttek közül az elöl látható kétszálas előfonatból készült, ez puhább, de vastagabb, mint társai, éjszakai külsőnek tervezem. Na persze nem olyan szépek, mint Indié vagy Jucuué, de a célnak megfelelnek.

A mamakelengye – a szülés utáni kellemesebb és kevésbé kellemes időszakot szem előtt tartva – 12 db mamabetétből és 13 pár melltartóbetétből áll. Ez utóbbiak nedvszívó rétege frottír és flanel (2-4 réteg), a bőrrel érintkező fele bébiplüss, flannel vagy selyem, a külső rész pedig flannel vagy trikóanyag. Nedvességzáró rétegnek – Jucuu tippje alapján – gyapjúból varrtam a betéteknél kicsit nagyobb korongot (összesen 3 párat), ezt lehet lanolinozni, így ugyanúgy funkcionál, mint a gyapjúkülső a pelenkáknál.

4 megjegyzés:

malyvacsiga írta...

Fantasztikus vagy!
Izgalmas a mosható melltartóbetét. Én anno a Naprában vettem 3 párat, de az a nedvességzáró réteg ellenére a szélén eresztett. Úgyhogy ha "reprezentálnom" kellett, akkor maradt az eldobható betét.
Kíváncsi vagyok, hoyg ez a gyapjús-lanolinos beválik-e.

puhababa írta...

Nálam is ez volt, én Aventest vettem az előzőnél (az nem nedvességzárós), de egy pillanat alatt átázott, semmivel nem volt jobb, mint amit én varrtam, ahhoz meg drága, hogy az ember annyit vegyen, hogy percenként tudja cserélni. :)
A gyapjúra én is kiváncsi vagyok, az elgondolás jónak tűnik, majd beszámolk róla.

liv írta...

Ügyes vagy! :) A melltartóbetét engem is érdekel, majd számolj be. Nem lett túl vastag a korong így?

puhababa írta...

Nem vastagabb, mint az aventes vagy az eldobható. (Úgy csináltam, hogy a nedvszívó réteg valamivel kisebb átmérőjű, mint a külső rész. A gyapjú viszonylag vékony, úgyhogy azzal sem vastag. Mondjuk engem az sem zavarna, mert még a szoptatós mellméretem mellett is rámfér a tunningolás. :D:D:D