2008. szeptember 11., csütörtök

Liza baba

Már régóta tudom, hogy kétéves szülinapjára (megint) babát varrok neki, csak azt nem tudtam, milyet.

Volt már egy manóbabája, Dorka baba, őt egyéves születésnapjára kapta tőlem. Szereti, eteti, pelenkázza. (De szoptatnom nekem kell.)



Azt gondoltam, hogy mivel nagyjából akkor kap kistesót (eredetileg pont a szülinapjára voltam kiírva), talán egy csecsemőbaba lenne az ideális. Konkrétan ilyet szerettem volna. Már készítettem is hozzá szabásmintát, ám a "babaszakértők" (Szilvi, és honlapján keresztül Ági) meggyőztek arról, hogy ilyen kicsi gyereknek az még nem való, mert szeretik levetkőztetni, felöltöztetni azonban még nem tudják, így a baba többnyire pucéran hever. Ezért jobb, ha van rajta egy rávarrt "rugdalódzó", így akkor sem marad meztelen, ha gazdája levetkőzteti.

Másrészt az elmúlt pár napban nem vettem észre, hogy a kistestvér felkeltette volna "anyai" érzéseit, nem akarja folyton pelenkázni, hordozni, szoptatni, így úgy gondoltam, valóban nem kell annak a babának csecsemőnek lennie.

Végül hallgattam a jótanácsra, és a "manótestű" babát varrtam meg, ezúttal hajjal és ruhácskával.

Így született meg Lizi baba.


13 megjegyzés:

King.art írta...

Nagyon szép! Lassan eljutok arra a pontra, hogy ezt is ki kell próbálnom:)

malyvacsiga írta...

Ő is nagyon helyes lett, akárcsak a manód!

puhababa írta...

Zorka: hajrá! :)))

Szilvi: köszi, és azt is, hogy nem engedted megcsinálni Csenevészkét. :)

liv írta...

Nagyon aranyos! Nálunk is Lizi lett a manó-baba neve egyébként! (csak nem én varrtam, hanem Szilvi, hehe)

Névtelen írta...

:D Nekünk egy Lizababánk van, AKIÉ a Sáribaba. :P
Nagyon szép lett ez (és még szőke is). Csinálsz nekünk, ha hmmm.. kérnék egyet? :D
Hédi

Névtelen írta...

Nagyon szép lett Lizi baba (is). :)

Érdekes, amit írtál. Ezen gondolkodtam mostanában. Van az ovinkban egy pszihoterapeuta anyuka, és vele beszélgettem a babákról. Miért baj, ha egy baba meztelen? (azon kívül, hogy jobban koszolódik) A gyerekeinkenk megengedjük a meztelenséget. Ez a szülőtársam mondta, hogy a kicsik azért vetkőztetik le a babákat, mert arra kíváncsiak hogyan néznek ki. A testsémát tanulják ezáltal. Akkor lehet, hogy inkább egy jó arányu babát kéne kapniuk.
Ezek persze a mi gondolataink, és szívesen meghallgatok más véleményt is, csak felkaptam a fejem, hogy pont most írtál erről, amikor engem is ez foglalkoztat.

Pankában kb akkor éledtek fel az anyai ösztönök, amikor Palkó 1 éves lett. Érdekes volt, azt hittem születésétől pátyolgatni fogja. Csecsemőként a bátyja ringatta többet.
További jó alkotást és időt hozzá!
Melinda

Névtelen írta...

Szia! Bocs, hogy nem a témában kérdezek, de itt jobban megtalálom, ha válaszolsz. Szóval a mamabetét kapcsán kérdezném, hogy a használt betéteket mibe gyûjtöd, hogy ne legyen szaga? És naponta kb. hány db kell házon kívül, ha 8 órában dolgozik az ember lánya? (Tudom, egyéntõl függ, de a mûanyag betéthez képest.) Elõre is köszi: Móni

puhababa írta...

Liv: Köszi! (Lehet, hogy tudat alatt bennem volt, amikor elneveztem? Bár nem emlékszem, hogy a nevét írtad volna a blogon...)

puhababa írta...

Hédi: Köszönöm, és nagyon hízelgő, de inkább a gyakorlottabb babavarrókat ajánlanám (Mályvacsiga, Melinda). :)

puhababa írta...

Melinda: ez tényleg érdekes, lehet benne valami. Azzal meg teljesen egyetértek, hogy a megfelelő arányok fontosak. (Ha jól emlékszem, Csenevészkének - a kisebb csecsemőbaba a Neuschütz könyvből - az arányai sem egészen stimmelnek...)

A másik, amin Beni ringatása közben gondolkodtam, hogy milyen fontos, hogy a w. babák feje aránytalanul nehéz - ahogy az igazi csecsemőké/gyerekeké is. A műanyag babák meg még ebben is "hamisak", hogy ha a testarányokat eltalálja is a tervező (bár nem szokta), a fej üres és könnyű, míg a végtagok kemények, erősek. Pont azt hagyja figyelmen kívül, ami az embergyerek sajátja: a "túlfejlett" fejet...

Névtelen írta...

Csenevészke: Igen, egyszer megvarrtam úgy, ahogy ott leírták, de szerintem is túl hosszú a keze és a lába. Még a nagy csecsemőnek is nagyobb fejet készítek, mint ami abban a könyvben van. Kisebb fejjel ugyanolyan, mint a többi baba. Csecsemőre pont az a jellemző, hogy a feje milyen nagy és nehéz - mint ahogy írtad is.

puhababa írta...

Móni, bocs, hogy enyhén megkésve...

Milyen gyűjtésre gondolsz? Napközben-útközben, vagy két mosás között? Az előbbihez lehet varrni egy kis tartót, aminek a belső fele nedvességzáró anyagból van, ez arra elég, hogy diszkréten lehessen tárolni, amíg az ember nincs otthon. Otthon pedig hideg (sós vagy ecetes) vízben érdemes áztatni, ezzel a foltok is elkerülhetők és szaga sem lesz.

A mennyiség tényleg egyéntől és persze a betét fajtájától függ, de alapban szerintem nem kell több, mint az eldobhatóból, hiszen azt is cseréli az ember max. 2-3 óránként. Ezt se kell sűrűbben, de lehet, hisz pont ez a nagy előnye, hogy nem kell vele spórolni.

malyvacsiga írta...

OFF,
meghívtalak játszani, kipécéztelek... Nézz be hozzám a részletekért.
ON